Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Čazma ima Maru s Titanica i bio bazen s ekipom kao iz Baywatcha

Turistička patrola grada Čazme
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/8
23.04.2024.
u 11:32

Mostovi na Česmi, crne rode i sjećanje na susjedu koja je preživjela najveći brodolom...

Susjeda Mara iz obližnjeg sela Vagovina jedina je Hrvatica koja je preživjela havariju Titanica, Franjo Tuđman tu je u centru grada upoznao Ankicu i zaljubio se u nju, a Čazma turiste privlači prvim javnim biološkim bazenom, pa tko dolazi ovdje u Moslavinu na izlet, može ponijeti i – kupaće.

– U ovom dijelu Europe nema tako velikog biološkog bazena kao što je naš u Čazmi, a dugačak je 70 metara, mnogo veći od olimpijskog bazena. U njemu nema klora, nema kemikalija, već se voda čisti biofiltrima i biljkama poput lopoča i šaša, pa kupači nemaju crvene oči, nema ni mirisa klora, ni suhe kože – govori Dajana Petrina, upraviteljica bazena.

Šetnja među krošnjama

Na bazenu su i spasioci, kršni momci, ali i zgodne djevojke, a svi imaju crvene kupače i plutače, pa ih nerijetko kupači uspoređuju s ekipom iz slavne serije "Baywatch" u kojoj je glavni akter bio Mitch Buchannon, a proslavila je i Pamelu Anderson.

15.04.2024., Cazma - Turisticka patrola Grad Cazma. Photo: Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

– Susjedi Mato i Željko svaki su dan, već treću sezonu, na kupanju. Otvaramo u 9, a oni već petnaest minuta prije čekaju da se bazen otvori. Jedini smo bazen uz koji se čuje zvuk žaba jer ih se tridesetak doselilo na dio pokaznih bazena, u kojima plivaju i ribe, sve je prirodno, pa i životinjama privlačno.

U kraju je poznat i susjed Zlatko Salaj, čija kuća u Grabovnici broji više od četiri milijuna lampica, više nego što je stanovnika u zemlji, dok turiste posebno privlače zelene šetnice "Medjame", koje su u samom centru Čazme, a posjetitelji doslovce šeću među – krošnjama.

– Drveni mostovi, koje u šali zovemo Mostovima okruga Čazme, dugi su gotovo dva kilometra, a vode preko jezera i rukavaca stare rijeke Česme. Nekad je ovuda išla i antička i rimska cesta. Na šetnici u centru grada možete susresti patke s pačićima, kornjače koje se sunčaju, možete vidjeti više od stotinu vrsta ptica. Kod nas žive i crne rode! Crkva sv. Marije Magdalene iz 1232. godine od lani je prva hrvatska članica prestižne Kulturne rute Vijeća Europe – Transromanice, a koja vodi od Portugala sve do Rumunjske. Pa i biskupi u Zagrebu, koji nisu imali dovoljno mjesta za palaču na Kaptolu, sagradili su kod nas na ulazu u Čazmu svoju rezidenciju, danas je ona kod kružnog toka – govori Martina Dončević, godinama prva dama turizma ovoga kraja.

15.04.2024., Cazma - Turisticka patrola Grad Cazma. Photo: Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Jadranka Kruljac Sever, kustosica Gradskoga muzeja Čazma, priča priču o susjedi i – Titanicu.

– Mara Osman Banski i još četvero stanovnika obližnjeg sela Vagovina otišlo je na put očekujući bolje životne prilike u Novom svijetu. U rano jutro 15. travnja 1912., kada je Titanic udario u santu leda, ona je među rijetkim putnicima III. razreda uspjela doći do brodova za spašavanje. Bila je vrlo odvažna, preskočila je palubu i tako se spasila. Od pothlađenosti joj je otpala sva kosa, a bila je izrazito lijepa žena; na kraju ju je ostavio suprug, isti onaj kojem je putovala u Ameriku. Srećom, ponovno je pronašla ljubav, no više nikad nije putovala brodom – govori kustosica Kruljac Sever, pa dodaje:

– Živjelo se u ovom kraju i prije 4000 godina, na nalazištu Rađinac pronađena je keramika iz 1850. godine prije Krista. Na njivi Franje Štajduhara iz Čazme, samo nekoliko stotina metara od centra, pronađeni su brojni nalazi ukrašene keramike iz ranog brončanog doba, dijelovi lonaca i posuda za pripremu hrane. Muzej je ponosan i na glavu viteza ratnika, za koju je moguće da je bila nadgrobna ploča mlađeg brata Bele IV. koji se zvao Koloman Arpadović. Inače, toranj crkve visok je ravno 144,3 metra, a o tome kako je Franjo upoznao Ankicu u našoj Ulici Milana Novačica pisala je i sama u Večernjakovoj knjizi "Moj život s Francekom" – govori gospođa Kruljac Sever.

Druženje s jelenima

Čazma turistima nudi i druženje s jelenima i to u Donjem Dragancu, gdje obitelj Letec ima jelene lopatare. Ondje je i niz galerija kao što su "Anton Cetin", "Aleksandar Marks" te "Matešin" u Bojani, jedan je motel koji nosi ime "Ana", a izletište "Zmajevo gnijezdo" nudi i sobe i domaće specijalitete. Od metropole je Čazma udaljena nešto više od sat vremena vožnje, a posjetitelji u gradu itekako imaju što raditi cijeli dan: istraživati prirodu, povijest i – kupati se.

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 9

Gostoljubivost i susretljivost 10

Kvaliteta i raznolikost smještaja 8

Sadržaji za djecu 9

Biciklističke staze; rekreativni sadržaji 9

Održivost 9

Kulturni sadržaji 9

Izletišta 9

Autohtonost 9

Opći dojam 8

Ukupno 89

1. Donja Stubica 91

2. Čazma 89

3. Brodski Stupnik 86

4. Sveti Ivan Zelina 86

5. Ivanec 86

6. Lipik 86

7. Mursko Središće 85

Otok

Bilje

Vrhovine

Čačinci

Novska

Fužine

Slunj

Tinjan

Molve

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije